Ip Santral


Ip Santral Tümleşik İletişim Çözümleri

Yanlış bilinen bir kanıyı düzelterek ip santralleri anlatmak gerekli.

IP Santrallerde gelen ve giden  aramalar için INTERNET olmasına gerek yoktur. Harici ve Dahili kartlar ile geleneksel santrallerin özelliklerini barındırdıkları gibi , çok daha fazla ek özellikler ile donanmışlardır.

Sadece bu ek özelliklerin kullanılması için INTERNET bağlantısına ihtiyaç duyarlar.

Kullanılan donanıma (kasa yapısı) göre analog kart ve gateway ler ile farklı genişleyebilir yapılar oluşturabiliriz.

Bu esnek yapı sayesinde yönetimsel ve kurgusal avantajlar elde edilecektir. IP santrallerin web üzerinden yönetilebilir olması , güncellemelerinin yapılması en büyük avantajlarından birisidir.

Gelen ve giden çağrıların kayıt altına alınması , bu kayıtlara web ortamından her zaman ulaşılması, merkez şube bağlantılarında , şubeler arası görüşmeler sıfır maliyet ile yapılmaktadır.

Ayrıca farklı telekom operatörleri kullanarak yurtiçi ve yurtdışı aramaların maliyetlerinde ciddi tasarruflar sağlanmaktadır.

Yine aynı şekilde farklı operatörler kullanarak numara taşıması yapılarak, SIP TRUNK üzerinden yapılan numara bağlantıları ile gelen ve giden çağrıların sınırını ortadan kaldırmaktadır. 

Farklı telekom operatörleri ile yapılan dış hat bağlantılarında da sabit hat ücretleri , her hat başına alınması gereken bakır kablo bağlantıları ortadan kalkması da ayrıca IP SANTRAL lerin en büyük avantajlarından birisidir.

Web yönetimi ile uzaktan ariza tespit ve çözümlenmesi ciddi yönetsel artılar getirmektedir.

Aşağıda , IP santrallerin kullandıkları ekipmanlar ve bunlara ait ana özellikleri anlatılmaktadır. 


1. ANALOG KART VE GATEWAY

Unutulmamalıdır ki 

IP Santral yapısı içerisinde SIP protokulu ile N taneye kadar İÇ ve DIŞ hat desteklenmektedir. Ancak bazı durumlarda var olan analog iç ve dış hatların sistem içerisine dahil edilmesi gerekebilir. Bu yüzden Analog Trunk kartlar veya Analog GateWay ler kullanmamız gerekir. Bu sayede sistemin yapısı Tcp/Ip üzerinden IP santral yapısına dahil edilir.

Aşağıdaki açıklaması yapılan Analog kart veya Analog GateWay lerin amaçları budur.

a. FXO Kartlar (Analog Dış Hat)
Dış hatların bağlanması için kullanılan bu kartlar , IP santral sisteminde kullanılan , sistem kasasının içerisine takılır.

Kullandığımız bu kartlar tipine göre 4, 8, 16 adet dış hattı desteklemektedir. Kasadaki boş slot sayısına göre bu kartları çoğaltabiliriz.

Ayrıca PRI kartlar ile her bir kart üzerinde 30 kanala kadar analog diş hattı destekleyebiliriz.

b. FXO GateWay (Analog Dış Hat)
Dış hatların bağlanması için kullanılan harici sistemlerdir. Bu sayede IP santral sisteminde bulunan kasa kullanılmadan Tcp/Ip üzerinden IP santral ile konuşarak , çok yüksek sayıda analog dış hattı destekler hale gelen sistemleri kurabiliriz.

Bu gatewayler ; 2, 8, 24, 48 adet analog dış hattı desteklediği gibi ayrıca hem ANALOG hemde PRI seklinde ayni sistem üzerinde karma yapılar oluşturabilir. Bu sayede çok yüksek analog dış hat kapasitesine , yapıda bir değişiklik yapmadan çıkma şansına , esnekliğine sahip oluruz.

Analog FXO gateway ler, Tcp/Ip üzerinden çalıştıklarından, Local network veya Internet olan her ortamda IP santral yapısı ile entegre edebiliriz.

c. FXS Kartlar (Analog Dahili Hat)
İç hatların bağlanması için kullanılan bu kartlar , IP santral sisteminde kullanılan , sistem kasasının içerisine takılır.

Kullandığımız bu kartlar tipine göre 4, 8, 16 adet dış hattı desteklemektedir.

Kasadaki boş slot sayısına göre bu kartları çoğaltabiliriz.

d. FXS GateWay (Analog Dahili Hat)

İç hatların bağlanması için kullanılan harici sistemlerdir. Bu sayede IP santral sisteminde bulunan kasa kullanılmadan Tcp/Ip üzerinden IP santral ile konuşarak , çok yüksek sayıda analog iç hattı destekler hale gelen sistemleri kurabiliriz.

Bu gatewayler ; 2, 8, 24, 48 adet analog iç hattı desteklerler. Bu sayede çok yüksek analog iç hat kapasitesine , yapıda bir değişiklik yapmadan çıkma sansına , esnekliğine sahip oluruz.

Analog FXS gateway ler, Tcp/Ip üzerinden çalıştıklarından, Local network veya Internet olan her ortamda IP santral yapısı ile entegre edebiliriz.

2. IP TELEFON
a. Donanımsal IP Telefon (Ip Phone)
Ip santral yapısında en çok tercih edilmesi gereken ekipmanlardır. Kalitesi yüksek ses seviyesi, local veya internet üzerinden Ip santral sistemine entegre olan ekipmanlardır.

Web tabanlı yönetimi ile Tcp/Ip üzerinden konfigürasyonları çok hızlı şekilde yapılır. Sisteme Tcp/Ip üzerinden entegre olduğundan , dünyanın neresinde olursa olsun diğer şirket çalışanlarınızla ücretsiz görüşme sansına sahip olursunuz.

Birçok farklı modeli ve özellikleri olan IP telefonların , var olan altyapıdaki data kablolamasını kullanmaları da , sisteme entegre olurken, görünmeyen maliyetleri de çıkarmayacaktır.

b. Yazılımsal IP Telefon (IP Soft Phone)
Donanımsal IP telefonlarin tüm özelliklerini barından , Yazılımsal IP telefonlardır dememiz yanlış olmaz. Bu sayede hem bilgisayar hemde Android ve IPhone isletim sistemleri bulunan telefonlarda 3g, Internet, Local WiFi networkler üzerinden sisteminize dünyanın her yanından dahil olacak ve ücretsiz olarak tüm görüşmelerinizi yapabilir hale geleceksiniz.

Bu yazılımsal IP telefonların ücretli ve ücretsiz olan versiyonları bulunmaktadır.

3. IP DECT Sistemi

b. IP DECT Telefon
IP dect telefonlar geniş alanlarda , sahalarda, kullanılan gezici telefonlardır. Böylece dect telefon kullanıcısına devamlı hareket esnekliğini sağlar.

a. IP DECT Ünitesi
IP dect telefonların , geniş alanlarda sistem içerisine dahil olmaları için gerekli olan havadan haberleşme özelliğini sağlayan istasyonlardır. Bu istasyonlar yine altyapıdaki kablolama ile merkez yapıya taşınırlar. Yapı içerisindeki genişleme , mesafenin uzaklığı , alt yapıdaki tasarımlar ile genişletebiliriz.